Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία

 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης επιστρέφουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες της εποχής του κορονοϊού. Με το ίδιο κέφι και ποιότητα, θα σας συναντήσουμε ξανά για να μάθουμε και να διασκεδάσουμε διαδικτυακά, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία!

Πρόγραμμα «Το Παλιό Σχολείο»

Ελάτε να κάνουμε μια βουτιά στον χρόνο και να ζωντανέψουμε το παλιό σχολειό -όπου γράμματα μαθαίναν ο παππούς και η γιαγιά όταν ήτανε παιδιά. Μια φορά και χρόνια πριν, όχι όμως πάρα πολλά, οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο κρατώντας πάνινη, υφαντή ή δερμάτινη τσάντα, έγραφαν στην πλάκα με το κοντύλι, έκαναν μάθημα πρωί-απόγευμα και Σάββατο. Κάθονταν στα ξύλινα θρανία πολλοί μαζί, ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, αγόραζαν τα βιβλία, «έτρωγαν ξύλο» από τον δάσκαλο, αλλά έπαιζαν πολύ. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μεταφέρονται, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε μια παλιά σχολική τάξη! Μέσα από αφηγήσεις, προβολές, αποσπάσματα από ταινίες και δραστηριότητες, οι μαθητές θα γνωρίσουν τις συνθήκες εκείνης την εποχής.

Πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια»

Πώς έπαιζαν τα παιδιά παλιά; Τι παιχνίδια είχαν;

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα ακριβά παιχνίδια, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές για να παίξουν όλα μαζί…μέχρι να βραδιάσει. Τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν και τα πιο απλά, αυτά που έφτιαχναν μόνα τους! Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα γνωρίσουν αυτά τα παιχνίδια, τα ξεχασμένα στον χρόνο. Στο τέλος θα φτιάξουμε τα δικά μας παιχνίδια… Μαντέψτε ποια θα είναι…

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο του ΕΚΕΔΙΣΥ «Τα παιχνίδια των παλιών αναγνωστικών»

Πρόγραμμα «Τα μυστικά της βαλίτσας»

Τι να κρύβει άραγε η βαλίτσα;

Γιατί άραγε είναι λυπημένη;

Τι σημαίνει το αρχικό γράμμα Ν που είναι χαραγμένο πάνω της;

Τι σημαίνει προσφυγιά;

Οι μαθητές γίνονται ερευνητές και ανακαλύπτουν το μυστικό της βαλίτσας. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, αφηγήσεις, παιχνίδια ενσυναίσθησης, υπόδυση ρόλων και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα βιώσουν τι σημαίνει «πρόσφυγας» και θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και ταξίδια που είναι διαφορετικά, δεν είναι ευχάριστα, αλλά αναγκαστικά. Βήμα – βήμα οι μαθητές θα αντιληφθούν το σκοτάδι και την καταστροφή που επιφέρει ο πόλεμος και θα εξερευνήσουν τις ιδέες της ανοχής, της δικαιοσύνης, της ειρηνικής συμβίωσης, της αμοιβαίας κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Στο τέλος, τα παιδιά θα φτιάξουν το καραβάκι της ελπίδας  με σκοπό να τους ταξιδέψει στον κόσμο της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο του Μουσείου «Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας».

Πρόγραμμα «Οι Άθλοι του Ηρακλή…»

Πόσους άθλους έκανε ο Ηρακλής;

Ποια μυθολογικά τέρατα νίκησε;

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές με μοναδικό υλικό από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με τους άθλους Ηρακλή με έναν διαφορετικό τρόπο. Αφού γίνουν οι βοηθοί του Ηρακλή μέσα από αποστολές και βιωματικές δραστηριότητες θα γνωρίσουν τον ξεχωριστό αυτό ήρωα της μυθολογίας. Ο παλιός μυθολογικός χάρτης, παλιά βιβλία μυθολογίας και εποπτικό υλικό του Μουσείου αλλά και έργα τέχνης, παντομίμες, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητικές δραστηριότητες και κατασκευές θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στους μαθητές.


Πρόγραμμα «Περπατάω με την τάξη μου… διαδικτυακά! Μια προσέγγιση της ιστορίας…αλλιώς!» 

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα», το οποίο έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα παιδιά περπατούν στην πόλη, γνωρίζουν τα μνημεία και τους χώρους μνήμης και πολιτισμού, ανακαλύπτουν την ιστορία τους μέσα από μια ευρύτατη θεματολογία που περιλαμβάνει διαδικτυακούς περιπάτους.

Μετά τον «περίπατο» οι μαθητές/τριες  θα δημιουργήσουν ένα παραμύθι (για τις μικρές τάξεις) ή κείμενα-ιστορίες (για τις μεγαλύτερες τάξεις), το οποίο θα τοποθετείται στον συγκεκριμένο χώρο, αξιοποιώντας τις γνώσεις τις οποίες απέκτησαν.

Τώρα οι περίπατοι αυτοί υλοποιούνται και διαδικτυακά για σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας!

Μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους θεματικούς εκπαιδευτικούς μας περιπάτους:

  • Ιστορίες ελευθερίας: Επετειακός περίπατος για την 28η Οκτωβρίου
  • Η Πλάκα και η Επανάσταση του 1821
  • Η Απελευθέρωση της Αθήνας
  • Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα
  • Στα χρόνια τα Ρωμαϊκά
  • Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν (Γυμνάσιο, Λύκειο)
  • Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα (Γυμνάσιο, Λύκειο)
  • Εκκλησίες της Αθήνας
  • Κινηματογραφικός περίπατος στην Πλάκα

Για τη Θεσσαλονίκη 

Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών

Η Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου

Περίπατος μνήμης: η Θεσσαλονίκη στην 28η Οκτωβρίου

Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Λογοτεχνική Θεσσαλονίκη

Κινηματογραφική Θεσσαλονίκη

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν διαδικτυακοί περίπατοι στον τόπο που βρίσκεται το κάθε σχολείο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, μέσα από ένα πλούσιο υλικό (κείμενα, λογοτεχνικά έργα, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό).

Οδηγός σε αυτούς τους περιπάτους είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Η σειρά των βιβλίων του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος, Μίνωας και Ιπτάμενο Κάστρο διαδραματίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες επίσης μπορούν να γίνουν τέτοιοι διαδικτυακοί περίπατοι: Πόρτο Ράφτη, Λέρος, Φωκίδα, Χίος, Καστοριά, Αστυπάλαια, Σάμος, Λέσβος.


Διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 1 – 1,5 ώρα

Τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.

Πληροφορίες/Κρατήσεις

Τηλ: 210 3250341,

Web: www.ekedisy.gr , www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis

twitter.com/ekedisy

Email: info@ekedisy.gr , ekedisy@gmail.com

Share Button