Ντοκιμαντέρ «Να Μαθαίνω Γράμματα»

Πρεμιέρα την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Cosmote TV / History

Μετά από δυο χρόνια έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ ήρθε η ώρα της πρεμιέρας.

Το Ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν η Prime Time TV και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τίτλο «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται αυτό το Φθινόπωρο στο Cosmote TV / History. Δείτε το τρέιλερ:

Θέμα του η ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την Άλωση μέχρι τις μέρες μας

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Λαμπρόπουλου.

Το σενάριο του Κώστα Στοφόρου

Η επιστημονική επιμέλεια της Δρ. Ευαγγελίας Κανταρτζή

Παρουσιάζουν Ευαγγελία Κανταρτζή -Κώστας Στοφόρος

Να Μαθαίνω Γράμματα

Δείτε το πρώτο επεισόδιο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ku8HcorP8Yg&

Μια σειρά έξι επεισοδίων που μας ταξιδεύει στην Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις μέρες μας.

Τα σκοτεινά χρόνια, οι προσπάθειες για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, οι μεταρρυθμίσεις, οι διαμάχες, οι παλινωδίες…

Μέσα από το πλούσιο αρχειακό και εποπτικό υλικό του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με δεκάδες συνεντεύξεις από ειδικούς επιστήμονες, ιστορικούς και ανθρώπους της εκπαίδευσης, με μαρτυρίες και δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων και σημαντικών ιστορικών στιγμών, δίνεται με συναρπαστικό τρόπο

Πρώτο επεισόδιο

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την Άλωση μέχρι τα πρώτα χρόνια της εποχής του Όθωνα. Ο ρόλος της της εκκλησίας, η επανάσταση της τυπογραφίας, η εποχή του διαφωτισμού, οι προσπάθειες του Καποδίστρια.

Από τη Κωνσταντινούπολη, στη Βενετία, στη Χίο, στην Αίγινα, στους τόπους που η εκπαίδευση γνωρίζει άνθιση και συμβαδίζει με τον αγώνα για την ελευθερία. Μεγάλες μορφές όπως ο Ρήγας, ο Κοραής, δίνουν τη δική τους μάχη ώστε να φτάσουμε από τους σκοτεινούς αιώνες και τον αναλφαβητισμό στην αυγή μιας νέας εποχής με το Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.

Δεύτερο επεισόδιο

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται η περίοδος από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις παραμονές της Επανάστασης στο Γουδή.

Παρά τις κάθε είδους δυσχέρειες η εξάπλωση του σχολικού μηχανισμού απλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ξεκινά και η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Ελλάδα και περιορίζεται σημαντικά ο αναλφαβητισμός κυρίως στον αντρικό πληθυσμό.

Ο Παπαδιαμάντης και ο Βιζυηνός δίνουν μέσα από κείμενά τους χαρακτηριστικές εικόνες εκείνης της εποχής στα σχολεία της χώρας.

Τρίτο επεισόδιο

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται η περίοδος από την έλευση του Βενιζέλου μέχρι την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά. Μια εποχή γεμάτη αλλαγές που παρά τις παλινωδίες η εκπαίδευση εκσυγχρονίζεται, εμφανίζονται σημαντικοί παιδαγωγοί, δίνονται μάχες για την καθιέρωση της Δημοτικής Γλώσσας.

Η Ελλάδα μεγαλώνει, εντάσσονται οι «Νέες Χώρες», αλλά η Μικρασιατική καταστροφή θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας και στην εκπαίδευση.

Τέταρτο επεισόδιο

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται η περίοδος από τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι το 1950. Δραματικά χρόνια με τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο να σημαδεύουν τη χώρα και την εκπαίδευση, που κάποια στιγμή θα διακοπεί.

Παρ’ όλα αυτά θα γίνουν προσπάθειες ακόμη και στα πιο σκοτεινά χρόνια, αλλά η ιστορική και πολιτική πραγματικότητα παίζουν καταλυτικό ρόλο. Τα όσα ανακαλύπτουμε στα αρχεία και όσα αφηγούνται όσοι έζησαν τα γεγονότα, δίνουν τον δραματικό τόνο αυτής της εποχής.

Πέμπτο επεισόδιο

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται η περίοδος από το 1950 μέχρι το τέλος της δικτατορίας του 1967. Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιφάσεις καθώς στη δεκαετία του ’60 ξεκινά μια από τις σημαντικότερες -μέχρι τότε -προσπάθειες για μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, η οποία θα διακοπεί απότομα με την επιβολή της δικτατορίας.

Καθεστώς φόβου και αυταρχισμού θα επικρατήσει παντού. Ωστόσο πάντα υπάρχουν και οι ανάσες ελευθερίας.

Έκτο επεισόδιο

Στο έκτο επεισόδιο της σειράς «Να μαθαίνω γράμματα» παρουσιάζεται η περίοδος από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η πτώση της Δικτατορίας θα φέρει τελικά την πολυπόθητη μεταρρύθμιση και την οριστική καθιέρωση της Δημοτικής Γλώσσας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η σύγχρονη παιδαγωγική αρχίζει να επικρατεί αλλά θα υπάρξουν και πολλές διαμάχες ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, τα σχολικά εγχειρίδια κ.α. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που θα προκαλέσει επίσης ανακατατάξεις και διαφωνίες ως προς τον χειρισμό και την ένταξη παιδιών που έρχονται από άλλες χώρες και πολιτισμούς.

Share Button