Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά σεμινάρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

**Παράταση δηλώσεων έως τις 21 Οκτωβρίου**

 

Ξεκινάνε τα σεμινάρια εξ αποστάσεως του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ.

Από επιστήμονες με ιδιαίτερη γνώση, εμπειρία και κατάρτιση στο αντικείμενό τους δίνουν  την ευκαιρία στους επιμορφούμενους να ακολουθήσουν ένα ευέλικτο πρόγραμμα από όπου και εάν βρίσκονται, με μόνο περιορισμό τη δυνατότητα πρόσβασης σε internet.

Τα εναλλακτικά προγράμματα εκπαίδευσης έγιναν επίκαιρα λόγω των αυξανόμενων  κοινωνικών και επαγγελματικών αλλαγών και δίνουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης και επικαιροποίησης γνώσεων μέσα από μη τυπικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα είναι 40 διδακτικών ωρών και διαρκούν 1,5 μήνα.

To υλικό θα δίνεται σταδιακά και θα ακολουθούν εργασίες και δραστηριότητες με μία τελική εργασία.

Βεβαιώσεις παρακολούθησης δίνονται όταν κάποιος/α παρακολουθήσει όλες τις θεματικές ενότητες και παραδώσει τις εργασίες του.

Tα σεμινάρια απευθύνονται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, εμψυχωτές, κοινωνικούς λειτουργούς.

Ημερομηνία έναρξης:  22 Οκτωβρίου

Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ

Εκπτώσεις: 100 ευρώ /φοιτητές,κάτοχοι κάρτα ανεργίας, έκπτωση 10% στα μέλη μας

(Δυνατότητα αποπληρωμής σε 2 δόσεις)

Πληροφορίες/Εγγραφές:

Μουσειακή Εκπαίδευση: Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Μουσειακή Εκπαίδευση μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας ένα νέο περιεχόμενο σε όσα μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στο σχολείο. Κυρίως καλλιεργείται ο στοχασμός, η δημιουργικότητα, η αυτογνωσία, η επικοινωνία των ιδεών, η κατανόηση της διαφορετικότητας και τη γνωστική ανάπτυξη.

Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται  ώστε να εξοικειώσουν τα παιδιά με διαφορετικές μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Τέχνης προσφέροντάς τους βιωματικές μαθησιακές εμπειρίες, άμεση επαφή με πραγματικά αντικείμενα, δυνατότητες πολλαπλών ερμηνειών των εκθεμάτων, αύξηση του ενδιαφέροντός τους και της ευελιξίας της σκέψης τους και ενίσχυση των επικοινωνιακών σχέσεων μουσείου-σχολείου.

Ειδικότερα οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν:

–      την ιστορική και εννοιολογική θεώρηση του μουσείου γενικά και των μουσείων ανοικτών στα παιδιά (παιδικά μουσεία)

–      τις βασικές θεωρίες μάθησης που εφαρμόζονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσειακής Εκπαίδευσης

– τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο μουσείο (φάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οπτικός/αισθητικός εγγραμματισμός: στρατηγικές οπτικής ανάγνωσης έργων τέχνης, δραστηριότητες και παιχνίδια, αξιολόγηση)

–    τη σχέση διαδικτύου και μουσείου (ιστοσελίδες, εικονικές εκθέσεις, διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά).

Διδάσκουσα: Νίκη Κάντζου, Νηπιαγωγός, Μ.Δ.Ε. στην Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία του Νηπιαγωγείου, υποψήφια Διδάκτωρ στη Μουσειακή Εκπαίδευση


Στα μονοπάτια της γραφής – Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής

 Γίνεται η γραφή «ταξίδι»;

Υπάρχουν «βότσαλα» που ρίχνουμε στη διαδρομή της έμπνευσης για να μη χάσουμε το δρόμο;

Μπορεί το ταλέντο να βρει τον προορισμό του,  αν οι τεχνικές «στρώσουν» καλά το έδαφος;

Αυτά τα ερωτήματα ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, θ’ απασχολήσουν το εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ενηλίκων, όπου οι απαντήσεις θα ανακαλυφθούν και θα αποκαλυφθούν από τους συμμετέχοντες  σταδιακά και διαδραστικά,  με τρόπο άμεσο απλό και κατανοητό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα «τρυπώσουν» στο συγγραφικό εργαστήρι και θα ανιχνεύσουν την εργαλειοθήκη του συγγραφέα.

Στόχος είναι, καθώς θα ανιχνεύονται  τα λογοτεχνικά είδη και οι συγγραφικές  τεχνικές, να διαμορφώνονται νέες οπτικές απέναντι στη λογοτεχνία, στα λογοτεχνικά έργα, αλλά και στη δυνατότητα παραγωγής συγγραφικών κειμένων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Καθώς ήρωες θα κατασκευάζονται, αφηγηματικές τεχνικές θα εντοπίζονται, πλοκή και ύφος θα εκγυμνάζονται, πεζά και ποιητικά κείμενα θα αναδύονται σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και σαν «άσπρα βότσαλα» θα σχεδιάζουν την πορεία και θα οδηγούν στον προορισμό.

Κάτω από την ομπρέλα της φιλαναγνωσίας,  με ελατήριο τη φαντασία, καύσιμο το συγγραφικό κέφι, οδηγό το επιστημονικό υλικό και πυρήνα το προσωπικό μεράκι, η γραφή θα γίνει ένα μοναδικό και ιδιωτικό μονοπάτι για όποιον θελήσει να το ακολουθήσει.

Η προσέγγιση της λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθεί με τρόπους ευφάνταστους και δημιουργικούς, ενώ οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και παραγωγής γραπτού λόγου, θα εμπνεύσουν και θα εκκινήσουν σχεδιασμό ασκήσεων και συναφών σχεδίων εργασίας, με δυνατότητες εφαρμογής τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε πολιτιστικές δομές και βιβλιοθήκες.

Διδάσκουσα: Ειρήνη Λαρδούτσου, Νηπιαγωγός/Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ma Δημιουργικής Γραφής- Med Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ειρήνη Λαρδούτσου είναι Εκπαιδευτικός με Μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει εφαρμόσει Δημιουργική Γραφή σε Τμήματα Νηπιαγωγείου, στην Α/θμια και Β/θμια εκπ/ση, στο Πειραματικό του ΑΠΘ, Καλλιτεχνικό και Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για  5 σχολικά έτη εφαρμόζει, με προσωπικό σχεδιασμό, καινοτόμες δράσεις που αφορούν τη συνεκπαίδευση ενηλίκων (γονέων) και μαθητών στη δημιουργική  Γραφή, προτείνοντας διασχολικές σύνδεσεις και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, τη σύνδεση φορέων με την εκπαίδευση και την εισαγωγή ρομποτικής για την εξυπηρέτηση στόχων δημιουργικής γραφής.

Έχει επιμορφώσει Νηπιαγωγούς και Δασκάλους στην Α/θμια Εκπ/ση Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Λάρισας,με βασικό αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή στο σχολείο.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στο «Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου, στην ΜΚΟ Άρσις και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»  στη Ρόδο,  πραγματοποιώντας πρωτότυπα προγράμματα δημιουργικής γραφής σε ενήλικες και παιδιά.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και επιμορφώσεις με αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή.


Ειδική Αγωγή: Διάγνωση, αξιολόγηση και υποστήριξη Μαθησιακών Δυσκολιών

Η Ειδική Αγωγή αποτελεί κατεύθυνση της Παιδαγωγικής Επιστήμης και κατά βάση έχει ως αντικείμενο μελέτης την εξελικτική πορεία των μαθητών που παρουσιάζουν δυσκολίες στους τομείς  του λόγου, της μάθησης, της συμπεριφοράς και της διαχείρισης των συναισθημάτων τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες από το χώρο της Εκπαίδευσης, των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και σε σπουδαστές/ φοιτητές αντίστοιχων Σχολών.

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι  η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο πεδίο των Μαθησιακών Δυσκολιών. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το σύγχρονο θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με τις Γενικές και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να εντοπίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών κατά την εκπαιδευτική και κλινική πράξη. Επίσης, θα παρουσιαστεί βήμα-βήμα η διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και η διαδικασία της διεπιστημονικής προσέγγισης κατά τη διάγνωση. Τέλος, θα δοθούν βασικές κατευθυντήριες για την εκπόνηση του ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος παρέμβασης στις Μαθησιακές Δυσκολίες.

Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν πρακτικά μέσα από  μελέτες περίπτωσης και άλλες βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες θα έχουν άμεση σύνδεση με τη σύγχρονη εκπαιδευτική και κλινική πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι θα μελετήσουν:

  1. Την ιστορική αναδρομή των θεωριών περί Μαθησιακών Δυσκολιών
  2. Τις υποκατηγορίες των Μαθησιακών Δυσκολιών, καθώς και τα βασικά συμπτώματα αυτών
  3. Τη διαδικασία παραπομπής, αξιολόγησης και διάγνωσης σε σχέση με τη διεπιστημονική συνεργασία
  4. Τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία (λήψη ιστορικού, νοομετρικός έλεγχος, αξιολόγηση μαθησιακών δεξιοτήτων, προβολικά τεστ)
  5. Τις βασικές αρχές ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης – Εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα

Διδάσκουσα: Γεωργία Κιζιρίδου,

Η Γεωργία Κιζιρίδου είναι Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ. και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσια σχολεία. Επίσης, διδάσκει από το 2009 σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων θεματικές σχετικά με την Ειδική Αγωγή και την προσωπική – επαγγελματική ανάπτυξη επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης. Δυσκολιών.

Share Button