Ημερίδα και Φεστιβάλ Δράσεων: «Μια μέρα στη Μικρά Ασία: Ιδέες και προτάσεις για διδακτική αξιοποίηση με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή»

Το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή διοργανώνει Ημερίδα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (17:30-21:00) στην Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τίτλο:

«Μια μέρα στη Μικρά Ασία: Ιδέες και προτάσεις για διδακτική αξιοποίηση με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή»

Η Ημερίδα αυτή δεν έχει ως μόνο στόχο τη διατήρηση και την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, αλλά τη μετάδοσή της στις επόμενες γενιές μέσα από καινοτόμες και βιωματικές διδακτικές προσεγγίσεις. Η ιστορία παύει να είναι ένα «ξένο σώμα» για τα παιδιά και μέσα από τα κατάλληλα προγράμματα και τη βιωματική μεθοδολογία, τα βοηθά να ανακαλύψουν ότι και η ίδια τους η ζωή και της οικογένειάς τους, είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Για να παρακολουθήσετε την ημερίδα συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.

Οι βεβαιώσεις συμμετοχής θα αποσταλούν ηλεκτρονικά

Την Τρίτη 11 και Τετάρτη  12 Οκτωβρίου από τις 9:00 έως 14:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσει Φεστιβάλ  Δράσεων με τίτλο «Μια μέρα στη Μικρά Ασία», το οποίο απευθύνεται στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία  του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη Διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχουν σταθμοί-εργαστήρια από τα οποία θα διέρχονται οι οργανωμένες ομάδες μαθητών και θα συμμετέχουν σε δράσεις με διαφορετικές θεματικές που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν το ιστορικό αυτό γεγονός με βιωματική μεθοδολογία.

Το Φεστιβάλ «Μια μέρα στη Μικρά Ασία» θα υλοποιηθεί την Τρίτη 11 και Τετάρτη  12 Οκτωβρίου από τις 9:00 έως 14:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν  μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 2103250341 ή να στείλουν email: info@ekedisy.gr

Η παρακολούθηση γίνεται ανά σχολικό τμήμα και έχει διάρκεια μίας (1) ώρας.


Μια μέρα στη Μικρά Ασία

 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τα 100 χρόνια από το 1922

 για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία (Α’ έως και Γ’ τάξεις) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κάποτε στη Μικρά Ασία, στις αλησμόνητες πατρίδες, ζούσαν μικρά παιδιά η Μαρίκα και ο Κωστίκας.

Πόντιος ο παππούς,  από το Αϊδίνι η γιαγιά και βρέθηκαν μαζί στην Ελλάδα. Στην Τούμπα εγκαταστάθηκαν. Προσφυγική συνοικία.

Η γιαγιά και ο παππούς θυμούνται….

Θα σας πούμε για τη ζωή μας και τι ωραία περνούσαμε. Πώς ήταν  το σχολείο, τα παιχνίδια μας, τα τραγούδια μας εκεί στη Μικρά Ασία αλλά και εδώ όταν ήρθαμε….

Παιχνίδια, κούκλες, πλάκες και κοντύλια, παιχνίδια ρόλων θα αναδείξουν την ιστορία της παιδικής ηλικίας στη Μικρά Ασία!

1ος Σταθμός: Μια μέρα στο σχολείο της Μικράς Ασίας

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν στα σχολεία της Μικράς Ασίας. Θα δούμε πόσο  διαφορετικά ήταν τα σχολεία. Η πλάκα, το κοντύλι, τα ταγάρια, οι πάνινες τσάντες των μαθητών

Τι ήταν τα  «τενεκεδένια» σχολεία;

2ος Σταθμός: Γιορτάζοντας στη Μικρά Ασία: Ήθη και έθιμα

Τα παιδιά θα γνωρίσουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις που υπήρχαν στη Μικρά Ασίας που πηγαίνουν στα βάθη των αιώνων όπως τα χελιδονίσματα, ο κλήδονας, το γαϊτανάκι.

3ος Σταθμός: Μια μέρα στις γειτονιές της Μικράς Ασίας

Πώς έπαιζαν τα παιδιά; Τα αγόραζαν τα παιχνίδια τους; Από τι υλικό ήταν κατασκευασμένα; Τα παιδιά θα δουν παλιά χειροποίητα παιχνίδια όπως τόπια, κουτσούνες, σβούρες, σφεντόνες, γιο γιο. Θα δουν τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα και τη διαχρονικότητά τους καθώς πολλά από αυτά υπάρχουν και σήμερα με άλλες ονομασίες. Στόχος είναι να τα γνωρίσουν και να αντιληφθούν ότι τα παιχνίδια παλιά τα παιδιά τα έφτιαχναν μόνα τους

4ος Σταθμός: Και τώρα παιχνίδι!

Οι μαθητές θα παίξουν παιχνίδια ομαδικά από αυτά που έπαιζαν τα παιδιά στη Μικρά Ασία. Θα ζωντανέψουν παιχνίδια ξεχασμένα. Μερικά ίσως και να τα παίζουν ακόμα και σήμερα όπως τις μπίλιες και τις σβούρες. Αλλά υπήρχαν και άλλα όπως τα καρύδια, τα αγαλματάκι, το τσέρκι, τα κότσια, οι κλέφτες και αστυνόμοι, τα σκλαβάκια!.

Share Button